Nasi putih
Ayam masak kicap (selalu nya 1/4 setiap hidang)
Sambal goreng (sayur campur orang jawa)
Serunding kelapa Mee Hoon goreng Ikan kering bulu ayam digoreng (ikan yang kecil2 bila digoreng rangup)
Ulam timun Rempeyek kacang tanah atau apa2 keropok
Tempe goreng - Optional
Cara Hidang
1- Nasi putih diisi ke dalam dulang besar.
2- Letak ayam ditengah2 kemudian bahan2 lain dikelilingnya. Kadang2 tuan rumah sudah memberi sukatan iaitu kalau hidangan untuk 4 orang, bahan tersebut diletak secara berselang-seli samada 2 bahagian atau 4 bahagian. Kalau diletak satu bahagian setiap satu pun tidak mengapa.
3- Selalunya ade seorang menjadi wakil setiap hidang untuk membahagikan hidangan tersebut sama rata.
Selamat mencuba!
Assalamualaikum....Adiputera007
ReplyDeleteSedap yer kalau dapat makan Nasi Ambeng resepi Adiputera ni.....Ada lg ke resepi lain teringin jgk nak mencuba....hihihi